péntek, április 30, 2010

Zöldborsófőzelék



És akkor köszönöm Katának........

Hogy megtanított borsófőzit főzni:-)

Anyu soha nem készített,iskolában szerelem volt első látásra illetve kanálra.De anyu akkor sem főzött.Csak amikor már az öcsém is a szoknyáját tépte érte,akkor állt neki,kikísérletezni.
5 éven át kísérletezett,mire olyan lett mint a menzai.Olyan jó fehér és olyan édes ,hogy a kanalat a szánkról alig tudtuk letépni,de ettük rendületlenül.
Azon a menzán amit lehetett cukroztak,nem aggódtak egy percig sem,hogy mi lesz a felnövekvő generáció cukrával ,sem súlyával,a lényeg,hogy egyék meg amit kaptak a büdös kölkök,akik még repetát sem álltalottak kérni ilyenkor{a zöldborsófőzeléknél nem volt gond,de a paradicsomos gombóc után ácsingozók már csak lesajnáló,egyben lesújtó pillantásokat kaptak,de gombócot,azt nem.Pedig az is olyan jó édes volt:-)}
Aztán a saját háztartásomban gondoltam egyet és nekiálltam főzni a borsófőzit.És nem sikerült.Hiába nyaggattam anyut,mindig híg levest kaptam ,ami rendszerint a kukában,rosszabb napjaimon{hogy férjem meg ne tudja a lesújtó végeredményt}a wc-ben végezte.
Hiába böngésztem ezer és és ezer receptet,csak ott landolt mind,a vesztőhelyen.
És akkor nemrégiben jött Kata,szerényen bemutatta a főzelékjét és másnap már meg is főztem a magam verzióját.
Mint a menzai,szakasztott ugyanaz.
Férjem először nem kért,majd csak ráfanyalodott,mert voltam olyan eszes,hogy mást nem csináltam és mivel az éhség nagy úr,be is kanalazott 3 nagy tányérral,mondván finom.
Csak ne cukrozzam.


Zöldborsófőzelék
  • 1 kg borsó
  • bors
  • cukor
  • petrezselyem
  • olaj
  • liszt
  • tej
1 kg borsót kevés olajon,apróra vágott petrezselyemmel megpárolunk.Felöntjük vízzel,amennyi szűken ellepi,sózzuk,borsozzuk,picit cukrozzuk és puhára főzzük.Meghintjük 2 marék liszttel és felengedjük tejjel,olyan sűrűségűre készítve,amilyenre szeretnénk.
Kész is.
A tányérokon ki-ki kedvére cukrozhatja,feltét bármi lehet{pörkölt,tükörtojás,főtt tojás,krokett,vagdalt stb...}de elvetemültebbje{mint én}csak úgy önmagáért szereti az ilyen főzelékeket és szent borzadállyal tekint olyan egyénekre akik a főzeléket{bármilyet}megszentségtelenítenek olyan alantas dolgokkal,mint feltét:-DDDDDDDD.






szombat, április 24, 2010

Almás,citromos-gyömbéres márványpiskótatorta



Férjem kapta a névnapjára.Vagyis én kaptam a névnapjára.
Vagyis...
Szóval két tortát kapott,egy krémeset-túrósat őfelsége,egy krémtelen piskótásat meg én.
Nagyon egyszerű,nagyon finom,semmi extra,mégis mutatós.






Almás,citromos-gyömbéres márványpiskóta
  • 5 db tojás
  • 10 ek liszt
  • 10 ek cukor
  • 10 ek víz
  • 1 kk sütőpor
  • 1/2 ek kakaópor
  • 1 csipet só
  • 1 alma,meghámozva,kimagozva,cikkekre vágva
  • cukor
  • fahéj
  • gyömbéres citromlekvár{vagy bármilyen lekvár}
A tojásokat kettéválasztom,a sárgáját a fele cukorral,fele vízzel fehéredésig keverem,félreteszem.A fehérjét egy csipet sóval felverem,majd a cukrot kanalanként hozzáadva kemény habbá vereme,utána a vizet is hozzáadagolva{most kipróbáltam hideg vízzel.Szerintem sokkal jobb mint forróval.}ismét kemény habot verek belőle.
A lisztet összekeverem a sütőporral.
A sárgáját összevegyítem a felel habbal,majd a lisztes keverékkel.Hozzáforgatjuk óvatosan a maradék fehérjét és kettévesszük.
Beleszórunk 1/2 ek kakaót.
Óvatosan elkeverjük.
Egy sütőpapírral kibélelt lábas aljában elrendezzük az almát,megszórjuk fahájas cukorral{nem nagyon vastagon}majd mint a zebratortánál,elkezdjük a rétegezést.Evőkanállal felváltva rakosgatunk a más-más színű tésztából,egymás tetejére{tehát:fehér,barna,fehér,barna.Idővel szétterül.Így lesz márványos}
Tűpróbáig sütjük,4-es fokozaton.
Ha kisült,rögtön kiborítjuk rácsra és azonmód megkenjük lekvárral.

















péntek, április 16, 2010

Tönkölylángos


Tegnap,amikor a bolt előtt kerekeztünk el,olyan finom lángosillat ütötte meg az orrunkat,hogy csak na!
Össze is futott a számban a nyál,de Köbö-ében is,biztosan,mert este lángost kért.
És akkor ott álltam 35 dkg liszttel,mert elfelejtettem megnézni,hogy mennyi van itthon és egy kummányi nem volt,csak rétesliszt,gríz,meg tk.tönkölyliszt.
Kicsit félve nyúltam a tönkölyliszt felé,mert a férjem nem igazán kedveli az ilyen cuccokat.
Ám emlékeztem egy olyan esetre,amikor nemhogy ellenére nem volt,de még reklámozta is a tk.pogácsámat.
Ebben bíztam,amikor megküldtem a kenyérsütőgépbe a 50 dkg-nyi lisztet.
Kicsit variáltam a meglévő receptemen,bepakoltam mindent az üstbe,elindítottam,majd elvonultam gépezni.
Hagytam lefutni a 3xi dagasztást{mert ha én belemerülök a játékba....}
Gyönyörű,puha,mégsem ragadós tésztalabdát kaptam.Kiszaggattam 6 db ökölnyi tésztát,kinyújtogattam{se a kezemre,se sehova nem ragadt,mégis gyönyörűen nyúlt.Nem szakadt,nem lett rongyos a felülete}és egy életem egy halálom,kisütöttem.
Az elsőt lemeóztam,nagyon finom,puhácska,ropogós,ízes lángos lett,és talán lehet a tk.liszt miatt,de nem szívta meg magát annyira olajjal,mint a finomlisztből készült.


De még hátravolt a férjem.


Kirobbant az étkezőbe,én meg berobbantam a főzőfülkéből és azonmód közöltem vele,hogy amit itt lát az lángos,csak tönkölylisztből és ha nem ízlik,majd én megeszem.


Komótosan kivette a tejfölt a hűtőből,levágott egy körömnyi darabot a kisült tésztából,bekapta,majd fogta a tálat és bevonult a tv elé,tálcástól,lángosostól,szalvétástól,valami olyasmit mormolva az orra alatt,hogy ez nagyon finom.


A maradék tésztát{gondosan letakarva a hűtőbe tettem éjszakára}ma reggel kellett kisütnöm és alig tudtam egy korongot megkaparintani.




Tönkölylángos

  • 35 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 50-55 dkg tönkölyliszt
  • 1/2 l tej
  • 1/2 ek cukor
  • 1 ek só
  • 3 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • 1 kis pohár tejföl
Összegyúrjuk,kelesztjük,kiszaggtajuk,formázzuk és olajban kisütjük.









vasárnap, április 11, 2010

VKF!XXXIII-Házi műzlikeverék


Be kell vallanom,hogy január óta a reggelim a műzli.
Van villámgyors,gyors és főzött formája,a kása.
A villámgyors a keverék tejjel való leöntése,majd evése,kis állás után.
A gyors a legfinomabb szerintem,1 banán ,némi joghurttal elkeverve,összetörve,majd a zabpelyhet beleforgtva,kis állás után betömjük.
A főzött formáját,a zabkását,ráérős reggeleken készítem.Nem mintha oly nagy munka lenne vele,de kétségkívűl odafigyelősebb mint a többi,natúrabb változat.




Elég régen felfigyeltem a külföldi blogokon a házi készítésű műzlikeverékre,sőt a neve is nagyon tetszik.
Homemade Granola.
Anja-tól ma kipróbáltam a mézes-aszalt gyümölcsös-mogyorós keverékét.
Nem mondom,hogy azonnal megvan,de fényévekkel jobb,mint a boltban kapható társai.Ízletes és ropogós.



Pehelymixet használtam hozzá,így,ilyen néven lehet kapni a boltokban.



Mézes-aszaltgyümölcsös-mogyorós műzli

  • 2 csésze pehelymix
  • 1 csésze kukoricapehely
  • 1/2 csésze kókuszreszelék
  • 1/2 csésze aprított mogyoró
  • 3 ek cukor
  • csipet só
  • 6 ek méz
  • 2 ek olaj
  • 1 tk vaniliakivonat
  • 1/2 csomag aszalt gyümölcs
Összekeverjük a pelyhket,kókuszt,mogyorót,cukrot,sót.Megmelegítjük a mézet,olajat,vaniliakivonatot,összekeverjük a száraz anyagokkal és előmelegített sütőben kb.20 percig sütjük.Alaposan öszzekeverjük.Ha kihűlt,belekeverjük az aszalt gyümölcsöt.



És aztán lehet enni.






szombat, április 10, 2010

Született tehetség.....


és

Úgy gondolták,hogy én született tehetség vagyok.Köszönöm,most már csak arra próbálok rájönni,hogy miben.

Férjem szerint alvásban,számítógépezésben,anyámék szerint a kritizálásban,barátaim szerint a hallgatásban,szerintem meg a főzésben:-).

De lássuk a kötelező részt!


Becenév:Gigi
Lakhely:Egyek
Magasság:180 cm
Névnap jan.21
Testvér:1 db imádott öcsém van
Anyanyelv:Magyar
Beszélt nyelvek:Angol
Gyűjtemény:Nem vagyok halmozó típus,de a könyveknek nem tudok ellenállni
Cipőméret:Végignézvén a többiek válaszát,jelentem ÉN nyertem:42-es.Anyai ágon öröklődik:-(
Iskola:Jártam oda pár évig
Kedvencek:Tág fogalom.Minden amit jó hallani,látni,érezni,érzékelni
Zsebpénz:Az mi?
Álom:Nagy álmodozó vagyok,aztán vagy sikerül vagy nem.
Háziállat:1 kutya,2 macska,tyúkok,időnként libák,malacok,nyulak

Továbbadnám a díjat @ndre@-nak,aki nemcsak gyönyörű sütéseivel de még gyönyörűbb xszemes hímzéseivel kápráztatja szemeinket.





szerda, április 07, 2010

Diótorta



Húsvétra nálunk mindig diótorta van.


Horváth Ilona receptjét használom,immár 10 éve,és minden egyes alkalommal a férjem elmondja,hogy még soha nem evett ilyen finomat,ennyire diósat.
Küllemre nem tartozik a szépségek közé,de ez betudható az én két,béna kezemnek,amely soha nem áll úgy,hogy egy gyönyörű torta kerüljön ki alóla,talán nem úgy van beakasztva vagy mit tudom én.....
A krémelosztásiképességem sincs a helyzet magaslatán,így előfordult már,hogy a tetejére nem jutott díszítésnek,illetve a különböző rétegek,különböző vastagságú krémmmel voltak elválasztva.
De bánja kánya,amíg megeszik és szinte kezet csókolnak érte,mondván:Isteni!





Diótorta


Tészta

  • 7 db tojás
  • 15 dkg ukor
  • 10 dkg darált dió
  • 2 ek liszt
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 1/2 dl rum
Piskótát készítünk,megsütjük tortaformában és kihűtjük.3 részre vágjuk,majd a krémmel megtöltjük.Tetejét is krémmel vonjuk be.

Krém
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 10 dkg darált dió
  • 1 ek liszt
  • 15 dkg vaj
  • 2 zacskó vanillines cukor
  • 2 ek rum
A tejet elkeverjük a cukorral,vanillines cukorral,felfőzzük,majd belekeverjük a liszttel elkevert diót.Pár percig főzzük,majd a tűzről levéve azonnal belekeverjük a vajat és jól kihabosítjuk.Belekeverjük a rumot.Teljesen kihűtjük és így töltjük meg a tortát.
A krémet felhasználhatjuk az egész torta betöltésére is és fondanttal,vagy marcipánnal boríthatjuk be.




Jótanács!

A diót használat előtt pirítsuk meg,intenzívebb lesz az íze.Az alkohol meg azért kell bele{bár az eredeti receptben nem szerepel},mert lazább lesz a tészta és nem mellesleg finom rumos ízű.











péntek, április 02, 2010

Micsoda csoda!!!!!!!!!!!!!



Tegnapelőtt kicsit kedvtelenül,kényszerből ültünk le a tv elé.
Ugyanis esett az eső,a kertbe lehetetlenség volt kimenni,így bámulhattuk Józsit,aki egyetlen szavával megváltja a magyarokat a szenvedésüktől,az Egyetlent{a mostani hírek szerint tényleg ő lesz az egyetlen,mert Móncsi nem bírta a tempót}akihez fordulni lehet ha bármi bajod van,lett légyen hűtlen pár,árva gyerek,félárva gyerek,vagy olyan gyerek akiről még a saját anyja sem tudja,hogy ki az apja,pláne nem a nagyszülők,így itt és most és rögtön be akarják bizonyítani,hogy nekik van igazuk.Lehetőleg jó hangosan és egyszerre beszélve,hogy még véletlenül se legyen megérteni,hogy most mi van??????????
Ilyenkor kap el a harctéri idegesség és legszívesebben a képernyőbe eresztenék egy sorozatot,de tudom,hogy nem a készülékben van a hiba.


Szóval bámultam rosszkedvűen a tv-t,mikor egyszer csak felpillantottam az ablakra,majd felsikkantottam és kirohantam a házból.KöBö utánam,mert elképzelni nem tudta,hogy mi bajom van,ennyire még Józsi se mehetett az agyamra.
És aztán meglátta ő is.
A legtökéletesebb,legszebb,teljes ívű szivárvány volt,amit életemben láttam,és pár perc múlva kibontakozott felette még egy,igaz kicsit haloványabb,de annál szebb,tökéletes körívű szívárvány.


Mivel tudom,hogy az ilyen nagyon ritka jelenség,boldog voltam,hogy láthattam,kerek 15 percig.